"Er zijn momenten geweest dat ik me zorgen maakte als ik uit het raam keek en de chaos en veiligheidsproblemen zag. Ik wilde een systeem dat dit zou oplossen en dat 24/7 kon draaien."

Wim Muylaert, logistics manager
Alpro logo
Alpro is al meer dan 35 jaar de Europese pionier op het gebied van plantaardige voeding. Het bedrijf produceert een breed assortiment plantaardige voedingsmiddelen (waaronder dranken, yoghurt, room, desserts, margarines, ijs) onder twee merknamen, Alpro en Provamel. Alpro is een dochteronderneming van Danone en heeft zijn hoofdkantoor in Gent (België). Het bedrijf heeft 1.300 werknemers in Europa en drie productiefabrieken in respectievelijk België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
België,
Wevelgem
December 2017

Wim Muylaert, logistiek manager, legt uit waarom Alpro voor Peripass koos: “Er zijn momenten geweest dat ik me zorgen maakte als ik uit het raam keek en de chaos en veiligheidsproblemen zag. Ik wilde een systeem dat dit zou oplossen en dat 24/7 kon draaien. Zo zijn we uiteindelijk met Peripass in zee gegaan.”

Person using the Peripass self check-in kiosk at Alpro

Alpro kocht een nabijgelegen terrein om te gebruiken als parking voor zijn werknemers en een parking waar vrachtwagens konden wachten. Wim Muylaert: “We hebben nu 32 parkeerplaatsen voor vrachtwagens in onze wachtzone. Vroeger werden sommige vrachtwagens op straat en op het terrein geparkeerd. Dat was een chaotische situatie, die ook voor grote veiligheidsproblemen zorgde. Chauffeurs blokkeerden de doorgang of maakten ruzie over wie het eerst aankwam, ook al bepalen wij wie er voorrang heeft.”

“Er waren vaak gevaarlijke situaties bij onze poorten, met auto’s en fietsen. Ik zei vaak tegen mezelf: “Op een dag gaat er een ongeluk gebeuren”. Dit was de belangrijkste factor voor wat betreft urgentie: niet de logistieke inefficiënties, ik wilde gewoon voorkomen dat er ongelukken gebeurden. Vooral een botsing tussen een vrachtwagen en een fietser – dat is waarschijnlijk het ergste wat er kan gebeuren. Gelukkig hoeven we ons daar nu geen zorgen meer over te maken.”

“We hebben ook extra veiligheidscamera’s geïnstalleerd op de parkeerplaats om ongewenste situaties te voorkomen. In het verleden besloten chauffeurs om ter plekke een barbecue te organiseren. Hoewel ik begrijp dat dit leuk kan zijn als je een lange afstand hebt gereden, is het niet echt veilig als je begrijpt wat ik bedoel.” (lacht).

Someone using a Peripass kiosk

“Meer talen, minder problemen”

“Vroeger kwamen alle chauffeurs individueel naar ons kantoor om in te checken. Tegenwoordig hebben we chauffeurs uit heel Europa, overal vandaan, wat de communicatie bemoeilijkte. Face-to-face contact was ook heel moeilijk, want je hebt chauffeurs die rustig zijn en anderen die totaal niet in staat zijn om rustig te blijven. Dankzij Peripass is het leven veel gemakkelijker geworden. De chauffeurs checken nu in bij een van de zelfbedieningskiosken in een van de 26 talen waarin Peripass beschikbaar is. Ze gebruiken hiervoor het PO-nummer dat Alpro voor hen heeft gegenereerd. Ze worden ook geïnformeerd over de gezondheids- en veiligheidsregels op het terrein. We vragen hen ook hoeveel uur rust ze nog moeten nemen, zodat we daar rekening mee kunnen houden tijdens het dispatchingproces. We controleren ook of de vrachtwagen lege pallets aan boord heeft. Als dat het geval is, wordt de vrachtwagen automatisch omgeleid naar een andere route en worden de pallets gelost.”

Entrance of Alpro-Danone

“Nu is het hele proces veel veiliger, veel beter georganiseerd en naadlozer.”

Zoals in een film

“Peripass is een voorbeeld voor veel andere toepassingen en is uitermate relevant voor bedrijven met veel verwerkingscapaciteit.”

Elke dag verwerken we gemiddeld 120 vrachtwagens. Sommige zijn te vroeg, andere te laat, wat betekent dat we onze planningsschema’s voortdurend moeten aanpassen. We gebruiken het Peripass-platform om de juiste vrachtwagen te verwerken en sturen een sms naar de chauffeur. Dit is heel gemakkelijk. Het lijkt veel op de film. We slepen een vrachtwagen naar een van de 25 poorten op ons scherm. De chauffeur krijgt dan automatisch een bericht dat we klaar zijn om hem te ontvangen. Hij krijgt te horen welke route hij op ons terrein moet volgen en bij welke poort hij wordt verwacht. Naast het inchecken kunnen we chauffeurs ook waarschuwen als onze productie achterloopt. Zo kunnen ze in de buurt stoppen om te rusten of boodschappen te doen. Dit heeft alle problemen opgelost die we hadden, in termen van chaos, mensen die over de wachtrij wilden springen of elkaar opzettelijk blokkeerden.”

Chauffeurs die op tijd zijn worden beloond

Als we zeggen dat de chauffeur om 10 uur ’s ochtends moet arriveren en hij meldt zich om 10 uur ’s ochtends aan, dan krijgt deze meneer zeker meteen groen licht. Als de chauffeur te laat is, krijgen de andere trucks die op tijd of te vroeg zijn toch voorrang. Dit is onze manier om trucks die op tijd zijn te belonen. Anders doet iedereen wat hij wil. En zo kunnen we niet werken.”

“We hebben twee verschillende soorten producten: dranken die op kamertemperatuur worden vervoerd en yoghurt en ijs die altijd gekoeld moeten zijn. We mogen een vrachtwagen niet laden als deze niet de juiste temperatuur heeft. Het Peripass dispatchingscherm geeft aan wanneer een gekoeld transport aankomt, zodat we het zo snel mogelijk kunnen verwerken.”

30 minuten gewonnen voor elke zending

“In ons oude systeem gaf de transportplanning aan welke pallets in het magazijn moesten worden verzameld. Die werden bij de poort klaargezet. En dan moest je maar hopen dat je chauffeur op tijd was. Je had geen andere keuze. Tegenwoordig hebben we een volautomatisch magazijn, een hoogbouwmagazijn van 45 meter hoog met 35.000 pallets en volautomatische kranen. Dankzij Peripass weten we altijd welke vrachtwagens op de parking staan te wachten. Zodra we een chauffeur melden dat hij naar de poort kan rijden, worden de juiste pallets in het hoogbouwmagazijn verzameld. Onze medewerkers hoeven alleen nog maar de laatste meters naar het laadperron te overbruggen. Tegen de tijd dat de vrachtwagen aandockt, zijn de pallets er al, klaar om geladen te worden.”

“Het is altijd leuk om te zien hoe onder de indruk bezoekers zijn van onze aanpak en ons systeem.”

Integratie met SAP

Alpro parking lot

“Alle informatie die we invoeren in Peripass wordt ingevoerd in ons SAP-systeem, dat al onze andere activiteiten aanstuurt, zoals onze facturatie en bedrijfsanalyses. Peripass maakte heel gemakkelijk verbinding met onze SAP-interface. We hebben in het verleden problemen gehad met andere projecten, dus we verwachtten het ergste (lacht). Je kunt merken dat ze bij Peripass veel software-expertise hebben.”

“Ik heb er alle vertrouwen in dat Peripass een waardevolle partner is, zowel voor ons als voor andere marktspelers.”

State-of-the-art

“Peripass benaderde ons een paar jaar geleden met hun oplossing en we wisten vanaf het begin dat dit was wat we zochten. Het is het beste systeem dat ik tot nu toe op de markt heb gezien. Ik bezoek regelmatig andere bedrijven en elke keer valt het me weer op hoe chaotisch en onduidelijk alles is. En dan zeg ik tegen mezelf dat wij het beste state-of-the-art systeem op de markt hebben. Zeker voor het soort volumes dat wij verwerken.

We zijn een dochteronderneming van de Danone Group geworden en we krijgen regelmatig bezoekers uit de hele wereld. Het is altijd leuk om te zien hoe ze onder de indruk zijn van onze aanpak en ons systeem (lacht).

People on site at Alpro-Danone

Een klantgerichte partner

We werken nu een jaar met ze samen en we hebben er geen spijt van. Je voelt hoe klantgericht ze zijn in alles wat ze doen. Peripass is erg flexibel, de teams denken mee met de klant en reageren erg snel met een oplossing. Ze zijn ook erg flexibel als het gaat om het beantwoorden van aanvullende vragen die we hebben. De meeste andere leveranciers zullen antwoorden: “Ja, maar dat is geen onderdeel van het eigenlijke project, we moeten alles nog eens bekijken”, wat het proces vertraagt. Ik waardeer het ook dat ze luisteren naar onze feedback en deze verbeteringen opnemen in nieuwe releases.”

Heb je tips voor je collega’s?

“We leerden al snel dat het heel belangrijk is om de chauffeur een welkomst-sms te sturen. Hiermee wordt hij geïnformeerd dat zijn gegevens en check-in zijn verwerkt. In het begin kwamen chauffeurs nog naar kantoor om te controleren of we wisten dat ze waren aangekomen.”

“Ik raad iedereen aan om hun project multidisciplinair aan te pakken. Zorg ervoor dat je teamleden genoeg tijd kunnen vrijmaken voor het project. Ons team bestond uit de mensen die het systeem elke dag zouden gebruiken: de logistiek manager, de logistiek medewerker, de teamleiders en de magazijnmanagers. Het IT-team en mensen van de technische afdeling boden ondersteuning bij de bouw van de nieuwe parkeergarage en de nieuwe toegangscontrolesystemen, de slagbomen, de terminals, enzovoort.”

120
vrachtwagens per dag

Uitdagingen

De vrachtwagens parkeerden overal langs de straat en blokkeerden de ingangen naar andere bedrijfsterreinen.
Overlast op het terrein (emissies, onveilige situaties, zwerfvuil, enzovoort)
Externe druk (gemeente en buren) om snel een oplossing te vinden.
De dispatching had geen idee wie op tijd was, wie te laat was en wie als eerste ter plaatse moest komen.
Moeilijke communicatie tussen dispatching en truckers.
De receptie had dagelijks te maken met gefrustreerde chauffeurs.

Wilt u weten hoe Peripass uw organisatie kan helpen?

Ontdek waarom bedrijven zoals Bridgestone, Alpro en Saint-Gobain Peripass gebruiken om hun werven te beheren. Vul het formulier in om te zien hoe onze software werkt.